Växtbaserade läkemedel

Växtbaserade läkemedel är produkter som är godkänd av Läkemedelsverket och som har sitt ursprung i växtriket.


Växtbaserade läkemedel

Växtbaserade läkemedel är godkända

Ett växtbaserat läkemedel har, till skillnad från naturläkemedel, sitt ursprung från växtriket. Det finns även traditionella växtbaserade läkemedel, dessa läkemedel kommer också från växtriket men är inte godkända av Läkemedelsverket utan är bara registrerade då de inte har en dokumenterad effekt.

Ett växtbaserat läkemedel är däremot en produkt som är godkänd av Läkemedelsverket. För att produkten ska bli godkänd krävs dokumenterad effekt.

Exempel på växtbaserade läkemedel är Echinacea, Echinagard och Valerina Forte. För hela listan klicka här.

Traditionella växtbaserade läkemedel

Traditionella växtbaserade läkemedel är en undergrupp till växtbaserade läkemedel. Däremot är de inte godkända av Läkemedelsverket, utan bara registrerade. Om läkemedlet är registrerat blir det tillåtet att sälja detta.

Ett traditionella växtbaserade läkemedel blir registrerat om det har använts som medicin i minst 30 år, däremot krävs det inga studier om dess effektivitet såsom det gör med växtbaserade läkemedel och naturläkemedel.

Exempel på traditionella växtbaserade läkemedel är Johannesört (te), Tea tree oil och Valerina natt. För hela listan klicka här.